Florin Constantin Pavlovici

Tortura, pe înțelesul tuturor

Memorii

Editat de Lidia Vianu

 

Please click on the link below and choose "Save file" to download the book in .pdf format

 

Florin Constantin Pavlovici
Tortura, pe înțelesul tuturor

 

Editura Contemporary Literature Press publică un volum apărut inițial în anul 2001. Cărții i s-a decernat premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor. Ea a fost tipărită în trei ediții — lucru mai puțin obișnuit într-o lume nerăbdătoare, care difuzează din ce în ce mai greu cartea pe hârtie.

Tortura, pe înțelesul tuturor apare într-un moment în care bântuie povestirile de tip polițist: ele dezleagă cazul pe ultima pagină, iar de acolo înainte e treaba justiției. Cititorul e mulțumit să delege judecata morală, să nu aibă ultimul cuvânt de spus.

Într-o vreme în care piața literară a fostelor țări comuniste era inundată de lamentațiile și indignarea firească a memoriilor concentraționare, apărea această carte — la care se râde. Se râde în hohote. Uneori.

De cine râdem? Râdem de ființe dezbrăcate de tot ceea ce înseamnă dreptate, normalitate, de nevoia de „fericire în viitor”, de credința că cineva cândva le va elibera de coșmar. Râdem, mai ales, de privilegiații scenariului: de cei care crapă țeste și sfărâmă oase.

De ce râdem? De bâte? De frigul inuman? De înfometare? De lagărele de muncă în care sunt exterminați de-a valma oameni de carte, studenți, preoți, țărani? De faptul că unii dintre ei se lasă zdrobiți și fraternizează cu torționarii? Sau poate de descoperirea că pe alții tortura îi face mai frumoși decât ar fi ajuns ei altfel vreodată?

Râdem pentru că descoperim un adevăr pe care mulți îl crezuseră pierdut. Trăind în cel mai aberant, degradant și înspăimântător spațiu cu putință — închisorile politice comuniste, eroii sunt anihilați de mizeria fizică, dar au un refugiu: Die Gedanken sind frei. Iar gândurile lor sunt în primul rând morale. Ei judecă lumea în ale cărei subterane se află. Judecata lor este fără drept de apel.

Fost deținut la nici 23 de ani, om de radio o viață întreagă după eliberare, Florin Pavlovici rupe tăcerea și face la 65 de ani un lucru pe care era hotărât până atunci să nu-l facă niciodată cât va trăi: ne explică Tortura așa încât noi s-o înțelegem. À bon entendeur, salut!

București, 14 august 2014

Lidia Vianu

Please click on the link below and choose "Save file" to download the book in .pdf format

Florin Constantin Pavlovici
Tortura, pe înțelesul tuturor

Back to Literature Studies