Return to the Contemporary Literature Press website.
Contemporary Literature Press
Comunicat de Presă București, vineri 29 august 2014
Ediție online
Contemporary Literature Press,
sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din BucureștiThe British Council, Institutul Cultural Român  și  Ambasada Irlandei,

Anunță publicarea volumului

Florin Constantin Pavlovici

Tortura, pe înțelesul tuturor
Memorii

ISBN 978-606-8592-56-5
Editat de Lidia Vianu

Editura Contemporary Literature Press publică un volum apărut inițial în anul 2001. Cărții i s-a decernat premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor. Ea a fost tipărită în trei ediții — lucru mai puțin obișnuit într-o lume nerăbdătoare, care difuzează din ce în ce mai greu cartea pe hârtie.

Tortura, pe înțelesul tuturor apare într-un moment în care bântuie povestirile de tip polițist: ele dezleagă cazul pe ultima pagină, iar de acolo înainte e treaba justiției. Cititorul e mulțumit să delege judecata morală, să nu aibă ultimul cuvânt de spus.

Într-o vreme în care piața literară a fostelor țări comuniste era inundată de lamentațiile și indignarea firească a memoriilor concentraționare, apărea această carte — la care se râde. Se râde în hohote. Uneori.

De cine râdem? Râdem de ființe dezbrăcate de tot ceea ce înseamnă dreptate, normalitate, de nevoia de "fericire în viitor", de credința că cineva cândva le va elibera de coșmar. Râdem, mai ales, de privilegiații scenariului: de cei care crapă țeste și sfărâmă oase.

De ce râdem? De bâte? De frigul inuman? De înfometare? De lagărele de muncă în care sunt exterminați de-a valma oameni de carte, studenți, preoți, țărani? De faptul că unii dintre ei se lasă zdrobiți și fraternizează cu torționarii? Sau poate de descoperirea că pe alții tortura îi face mai frumoși decât ar fi ajuns ei altfel vreodată?

Râdem pentru că descoperim un adevăr pe care mulți îl crezuseră pierdut. Trăind în cel mai aberant, degradant și înspăimântător spațiu cu putință — închisorile politice comuniste, eroii sunt anihilați de mizeria fizică, dar au un refugiu: Die Gedanken sind frei. Iar gândurile lor sunt în primul rând morale. Ei judecă lumea în ale cărei subterane se află. Judecata lor este fără drept de apel.

Fost deținut la nici 23 de ani, om de radio o viață întreagă după eliberare, Florin Pavlovici rupe tăcerea și face la 65 de ani un lucru pe care era hotărât până atunci să nu-l facă niciodată cât va trăi: ne explică Tortura așa încât noi s-o înțelegem. À bon entendeur, salut!

Lidia Vianu

Tortura, pe înțelesul tuturor. Memorii de Florin Constantin Pavlovici, editat de Lidia Vianu, se lansează oficial la data de vineri 29 august 2014, dar volumul poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet:


http://editura.mttlc.ro/florin-pavlovici-tortura.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website-ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm să vă adresați Editurii,  lidia.vianu@g.unibuc.ro

.
Contemporary Literature Press

Translation Café
Revista Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan.

Contact

Vizitati-ne pe Facebook

Contact us at lidia.vianu@g.unibuc.ro | Visit our Facebook page

Copyright ©2013 MTTLC All rights reserved.

NOTE: You have received this message because you or a friend of yours added your email address to our mailing list. If you do not wish to receive any further communications, please let us know at the email address above.